Τα πάντα για το υδρογόνο

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας ενεργειακής μετάβασης. Τα επόμενα χρόνια θα στραφούμε από τα ορυκτά καύσιμα σε βιώσιμες πηγές ενέργειας και φορείς. Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με την αειφόρα παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μέσω του ανέμου και του ήλιου, αλλά υπάρχουν περισσότερες επιλογές. Μία από αυτές είναι το υδρογόνο, ένας πολλά υποσχόμενος φορέας ενέργειας. Τι είναι όμως αυτό? Πώς παράγετε; Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά;

Μοναδικές ευκαιρίες στην ενεργειακή μετάβαση

Τι είναι αυτό?

Υπάρχουν διάφορες αέριες μορφές. Όλοι γνωρίζουν το ορυκτό φυσικό αέριο, αλλά υπάρχει επίσης βιοαέριο και πράσινο αέριο. Το βιοαέριο παράγεται, μεταξύ άλλων, από λάσπη, απόβλητα από χωματερές, απόβλητα κήπων, υπολείμματα λαχανικών και φρούτων και ζωικά υπολείμματα, όπως η κοπριά αγελάδας. Στη συνέχεια, το βιοαέριο καθαρίζεται και ξηραίνεται και έχει την ίδια ποιότητα με το φυσικό αέριο. Μετά από αυτή την επεξεργασία, ονομάζεται πράσινο αέριο και είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στο ορυκτό φυσικό αέριο.

Ένα αέριο και επομένως ένας φορέας ενέργειας.

Αν και το όνομα μπορεί να υποδηλώνει κάτι διαφορετικό, το υδρογόνο είναι επίσης αέριο. Δεν είναι πηγή ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο, ο άνεμος και ο ήλιος. Το υδρογόνο είναι αέριο και επομένως ενεργειακός φορέας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παράγουμε ενέργεια με αυτό, μπορούμε να αντλήσουμε ενέργεια από αυτό. Ακριβώς όπως το φυσικό αέριο και άλλα αέρια, είμαστε απόλυτα ικανοί να αποθηκεύουμε και «αποθηκεύουμε» υδρογόνο.

Ενδιαφέρεστε για την αντικατάσταση του λέβητα αερίου, διαβάστε 7 σημάδια που δείχνουν ότι έφτασε η ώρα για αυτό.

Το υδρογόνο χρησιμοποιείται ήδη ευρέως. Η βιομηχανία παράγει χιλιάδες τόνους ετησίως διασπώντας το φυσικό αέριο, το οποίο απελευθερώνει CO2. Παράγουμε υδρογόνο για χρήση σε σπίτια με διάσπαση του νερού. Αυτό γίνεται μέσω της τεχνικής ηλεκτρόλυσης, ένα περίπλοκο όνομα που μπορείτε να ξεχάσετε αμέσως. Αυτή η τεχνική χωρίζει το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Αυτό λειτουργεί χωρίς επιβλαβείς εκπομπές, αλλά κοστίζει πολύ ηλεκτρικό ρεύμα. Εάν το πετύχετε αυτό με βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια (μέσω αιολικής ή ηλιακής ενέργειας), το υδρογόνο είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα. Σκεφτείτε μια ανεμογεννήτρια που επίσης διασπά το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Εκτός από τα ηλιακά πάνελ, τις ανεμογεννήτριες και τις αντλίες θερμότητας, μπορεί να παίξει ρόλο στην παροχή ενέργειας χωρίς εκπομπές CO2.

Όπως έχετε ήδη διαβάσει, το υδρογόνο χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε βιομηχανικό επίπεδο. Επομένως, δεν είναι νέο, αλλά προσφέρει νέες ευκαιρίες. Το αέριο υδρογόνο μπορεί να παίξει ρόλο στη θέρμανση και την παροχή ζεστού νερού στα σπίτια, ιδιαίτερα σε υπάρχοντα κτίρια. Μετά από μερικές πρακτικές προσαρμογές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα υποδομή για φυσικό αέριο για τη διανομή αερίου υδρογόνου. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι διαθέσιμο σε πολλά μέρη για παράδειγμα στην Ολλανδία, την Γερμανία, τη Γαλλία… Προφανείς εφαρμογές είναι οι ιστορικές εσωτερικές πόλεις με πολλά μνημειακά κτίρια που είναι πολύ λιγότερο κατάλληλα για μια πλήρως ηλεκτρική λύση ή – λόγω της κατάστασης στο κέντρο της πόλης – δεν μπορούν να συνδεθούν σε δίκτυο θερμότητας. Μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή και καθαρή εναλλακτική λύση στο αέριο Groningen.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του υδρογόνου

Τα δυνατά χαρακτηριστικά είναι ξεκάθαρα:

  • Εξαιρετικό για αποθήκευση
  • Μπορεί να παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Το μόνο υπολειμματικό προϊόν ενός λέβητα υδρογόνου είναι το νερό
  • Καλό για μεταφορά
  • Έχουμε εμπειρία με το υδρογόνο. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία, αλλά ήδη χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο φυσικό αέριο πόλης (σε συνδυασμό με CO) τη δεκαετία του 1950

Είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής και ανοιχτός. Το υδρογόνο είναι πολλά υποσχόμενο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αλλάξουμε γρήγορα μαζικά, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα που απαιτούν προσοχή:

  • Ο όγκος παραγωγής πρέπει να αυξηθεί δραματικά
  • Το τρέχον δίκτυο φυσικού αερίου χρειάζεται προσαρμογές προτού καταστεί δυνατή η μεταφορά
  • Οι παραδοσιακοί – συμβατικοί λέβητες κεντρικής θέρμανσης δεν είναι κατάλληλοι για καύση υδρογόνου.