σερβις-λέβητα-αερίου

Μία από τις εργασίες την οποία αμελούμε πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες αλλά και οι διαχειριστές ενός κτιρίου, είναι η ετήσια συντήρηση του συστήματος θέρμανσης. Η εργασία αυτή πρέπει να εκτελείται μια φορά τον χρόνο, από αδειούχο συντηρητή, κατα προτίμηση την καλοκαιρινή περίοδο, όπου το σύστημα δεν λειτουργεί ή λειτουργεί ελάχιστα και μόνο για την παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης.  Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε αφενός το σύστημα μας να είναι έτοιμο για την χειμερινή περίοδο όπου θα τα χρειαστούμε εντατικότερα, αφετέρου προλαμβάνουμε τυχόν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση μας λόγω του φόρτου εργασίας του αδειούχου συντηρητή για την έκδοση φύλλων καύσης λόγω της εποχικής ζήτησης.

Ας δούμε τώρα μία σειρά από ενέργειες, τις οποίες μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας για να διατηρήσουμε το λέβητα μας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση μέχρι την επόμενη επίσκεψη του τεχνικού, για την προγραμματισμένη συντήρηση.

Κρατάμε αρχείο με τα ετήσιο φύλλο συντήρησης του λέβητα, το οποίο εξέδωσε ο τεχνικός. Στο σημείο αυτό  να υπενθυμίσουμε ότι η ετήσια συντήρηση του λέβητα είναι υποχρεωτική από την ισχύουσα νομοθεσία για λόγους ασφαλείας, οικονομίας και κάλυψης τυχόν εγγυήσεων σε περίπτωση βλάβης.

Ας δούμε μερικές ενε΄ενέργειες τις οποίες μπορούμε να εκτελέσουμε.

  • Διατηρήστε τον λέβητα καθαρό σκουπίζοντας τη θήκη με ένα μαλακό, νωπό πανί απομακρύνοντας τυχόν σκόνη ή άλλα υπολείμματα που έχουν «λερώσει» το λέβητα και μετά στεγνώστε το. Ποτέ μην καθαρίζεται τον εξωτερικό κάλυμμα του λέβητα με υγρό χημικό όπως η χλωρίνη κτλ.
  • Εάν ο λέβητας σας βρίσκεται σε ντουλάπι, βεβαιωθείτε ότι έχουν διατηρηθεί οι συνιστώμενες αποστάσεις που ορίζει ο κατασκευαστής, ώστε να είναι προσβάσιμος και να συντηρείται με ασφάλεια. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διατηρείτε τους αεραγωγούς, τις γρίλιες και τους καπνούς απαλλαγμένους από μπλοκαρίσματα.
  • Μην αφαιρείτε το εμπρόσθιο κάλυμμα του λέβητα αερίου. Μόνο ένας πιστοποιημένος/εξουσιοδοτημένος τεχνικός αερίου είναι νομικά υπεύθυνος – εξουσιοδοτημένος να αφαιρέσει το περίβλημα του λέβητα. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το λέβητα, καλέστε έναν ειδικό. Το να κάνετε μόνοι σας επεμβάσεις σε συσκευές αερίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει διαρροές, πυρκαγιές, εκρήξεις και δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
  • Απενεργοποιήστε τη θέρμανση τις περιόδους που δεν την χρειάζεστε π.χ καλοκαιρινή περίοδος.
  • Τοποθετήστε έναν θερμοστάτη χώρου και ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη
  • Εάν δεν διαθέτετε ήδη θερμοστάτη δωματίου, σκεφτείτε να το τοποθετήσετε. Μπορείτε να εξοικονομήσετε σημαντικό ποσό χρημάτων ετήσια 70€ (κατ΄εκτίμηση) ή συμβάλλοντας με λιγότερες εκπομπές CO2 διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
  • Χρησιμοποιώντας ένα χειριστήριο – ελεγκτή ή θερμοστάτη χώρου με χρονο-πρόγραμμα μπορείτε σχεδιάσετε και να ρυθμίσετε το χρονοδιακόπτη ώστε να έχετε την επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο σας μόνο όταν την χρειάζεστε. Αυτό θα διασφαλίσει ότι ο λέβητας σας δεν θα λειτουργεί άσκοπα ή σε μέγιστη ισχύ όταν δεν το χρειάζεστε. Με έναν σύγχρονο λέβητα σε συνδυασμό με έναν σύγχρονο ελεγκτή, τεχνολογίας Opentherm, πετυχαίνετε ταυτόχρονα την οικονομικότερη λειτουργία του λέβητα και κυρίως όταν την έχετε ανάγκη.
  • Δοκιμάστε να μειώσετε τον θερμοστάτη χώρου σας κατά ένα βαθμό και στη συνέχεια αφήστε το για μια ημέρα. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε αρκετά ζεστά, δοκιμάστε να το μειώσετε άλλον ένα βαθμό. Συνεχίστε μέχρι να το αισθανθείτε λίγο δροσερότερο και στη συνέχεια γυρίστε το πίσω κατά ένα βαθμό. Μία μείωση ενός βαθμού στον θερμοστάτη θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει περίπου 90 € ετησίως στο λογαριασμό θέρμανσης.

Σε περίπτωση που θέλετε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για την