Τι είναι οι αντλίες θερμότητας

 

ti-einai-oi-antlies-thermotitas

Οι αντλίες θερμότητας είναι συσκευές κατάλληλες για την θέρμανση και ψύξη κτηρίων. Η αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στις αρχές της θερμοδυναμικής και ειδικότερα σε αυτή του ψυκτικού κύκλου όπου μεταφέρει ενέργεια από έναν χώρο χαμηλής θερμοκρασίας σε έναν χώρο υψηλότερης θερμοκρασίας και το αντίστροφο, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Σαν πηγή τροφοδοσίας χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια.

Οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται πιο αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον, επειδή μεταφέρουν θερμότητα αντί να την παράγουν μέσω της καύσης, καθιστώντας τις ως μια ενεργειακά αποδοτική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης.

Τύποι αντλιών θερμότητας

Υπάρχουν πολλοί τύποι αντλιών θερμότητας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες σας για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού. Οι κατηγορίες των αντλιών χωρίζονται σύμφωνα με την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιούν και τον τύπο της εγκατάστασης τους.

Η επιλογή της κατάλληλης αντλίας θερμότητας περνάει μέσα από μια σειρά κριτηρίων που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η επιλογή εξαρτάται από την γεωγραφική τοποθεσία του σπιτιού, τον τύπο του, αλλά και την πηγή ενέργειας την οποία χρησιμοποιούν.

Οι αντλίες θερμότητας αέρα/νερού

Οι αντλίες θερμότητας αέρα χρησιμοποιούν την ενέργεια που υπάρχει στο εξωτερικό περιβάλλον (εξωτερική θερμοκρασία) για την εξαγωγή θερμότητας προς ένα ή περισσότερα κυκλώματα που διαρρέει νερό (π.χ ενδοδαπέδια, fan-coil…) και είναι ο πιο κοινός τύπος αντλιών θερμότητας.

Κατάλληλες για χρήση σε όλους του τύπους κτιρίων ακόμη και σε διαμερίσματα, ενώ σαν πηγή τροφοδοσίας, όπως και όλες οι αντλίες, χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια. Οι αντλίες θερμότητας αέρα/νερού αποτελούν τον πιο κοινό τύπο αντλιών θερμότητας ενώ παράλληλα μπορούν να λειτουργούν και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι αντλίες θερμότητας εδάφους/νερού (γεωθερμικές)

Οι αντλίες θερμότητας εδάφους / νερού χρησιμοποιούν ένα σύστημα τοποθετημένο μέσα στο έδαφος ως πηγή για την εξαγωγή θερμότητας. Οι αντλίες εδάφους / νερού θεωρούνται ως η πιο αξιόπιστη πηγή για την παραγωγή ζεστού νερού και θέρμανσης, χάρη στις σταθερή θερμοκρασία που έχει το έδαφος.

Επιπλέον, ένα εγκατεστημένο  συστήματα γεωθερμίας είναι ιδιαίτερα διακριτικό στην εγκατάσταση του, παρόλα αυτά, το κτίριο απαιτεί την ύπαρξη διαθέσιμου χώρου ώστε να επιτραπεί η εγκατάσταση είτε μιας διάταξης εδάφους (ενδοδαπέδιας μέσα στο έδαφος) είτε ενός συστήματος γεωτρήσεων.

Προβολή όλων των 7 αποτελεσμάτων