Ηλιακά συστημάτα υποβοήθησης θέρμανσης. Αποδοτικότητα, εξοικονόμηση & βιωσιμότητα

iliothermika-systimata

Στην αναζήτηση βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών λύσεων για τις ανάγκες θέρμανσης και ζεστού νερού των κτηρίων και των ενοίκων, τα ηλιοθερμικά συστήματα υποβοήθησης θέρμανσης ξεχωρίζουν ως μια πρωτοποριακή αλλά και συνάμα παραδοσιακή εφαρμογή για τον τομέα μηχανολογίας στην χώρα μας.

Τα συστήματα ηλιοθερμίας αξιοποιούν την δύναμη του ήλιου για να παρέχουν συμπληρωματική θέρμανση για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που καλύπτουν οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ενώ έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να συνδεθούν με οποιαδήποτε κύρια πηγή θέρμανσης όπως οι αντλίες θερμότητας, οι λέβητες αερίου ή οι λέβητες πετρελαίου.

Ηλιοθερμικά συστημάτων υποβοήθησης θέρμανσης

Τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης, που αναφέρονται επίσης ως ηλιακά θερμικά συστήματα υποβοήθησης θέρμανσης, έχουν σχεδιαστεί για να συλλέγουν και να αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της θέρμανσης και της παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

Αυτά τα συστήματα αξιοποιούν αποτελεσματικά την ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας έτσι σημαντικά την εξάρτηση από συμβατικές μεθόδους θέρμανσης που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Ως αποτέλεσμα, αναδύονται ως μια οικολογική και βιώσιμη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των αναγκών θέρμανσης ποικίλων εφαρμογών.

Πώς λειτουργούν τα ηλιοθερμικά συστήματα

Για να κατανοήσετε την λειτουργία των ηλιοθερμικών συστημάτων, είναι απαραίτητο να αναλύσουμε τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένα τέτοιο σύστημα καθώς και την διαδικασία την οποία επιτελεί κάθε ένα από αυτά:

 1. Ηλιακοί συλλέκτες: Βασικό στοιχείο σε κάθε ηλιοθερμικό σύστημα είναι οι ηλιακοί συλλέκτες, διαθέσιμοι σε διαφορετικούς τύπους, όπως οι επίπεδοι συλλέκτες και οι συλλέκτες σωλήνων εκκένωσης (σπανιότερα). Είναι εγκατεστημένοι σε στρατηγικά σημεία, όπως οι σκεπές και οι ταράτσες. Οι ηλιακοί συλλέκτες είναι οι «κινητήριοι μοχλοί» και υπεύθυνοι για τη συλλογή της ηλιακής ακτινοβολίας.
 2. Υγρό μεταφοράς θερμότητας: Ένα «εξειδικευμένο» υγρό μεταφοράς θερμότητας, συνήθως αντιψυκτικό διάλυμα, προσαρμοσμένο για το σκοπό αυτό που κυκλοφορεί μέσω των ηλιακών συλλεκτών. Αυτό το υγρό χρησιμεύει ως μέσο απορρόφησης της θερμικής ενέργειας που ακτινοβολείται από τον ήλιο και στη συνέχεια τη μεταφέρει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας.
 3. Εναλλάκτης θερμότητας: Ο εναλλάκτης θερμότητας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση της μεταφοράς της δεσμευμένης ηλιακής ενέργειας από το ρευστό μεταφοράς θερμότητας στο μέσο διανομής που χρησιμοποιείται από το σύστημα θέρμανσης, είτε πρόκειται για αέρα είτε για νερό. Αυτή η μετατρεπόμενη θερμική ενέργεια στη συνέχεια αξιοποιείται για την θέρμανση χώρων ή για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
 4. Αποθήκευση ενέργειας (προαιρετικά): Ορισμένα ηλιοθερμικά συστήματα ενσωματώνουν λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, για παράδειγμα τα μπόιλερ αποθήκευσης ζεστού νερού. Αυτά τα δοχεία αποθήκευσης παρέχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης πλεονάζουσας θερμότητας κατά τη διάρκεια περιόδων αφθονίας ηλιακού φωτός, όπως το καλοκαίρι) για επακόλουθη χρήση κατά τη διάρκεια συννεφιασμένων ημερών ή της νύχτας.

Οφέλη των ηλιοθερμικών συστημάτων θέρμανσης

Τα πλεονεκτήματα των ηλιοθερμικών συστημάτων υποβοήθησης θέρμανσης είναι πολύπλευρα:

 1. Φιλικά προς το περιβάλλον: Αυτά τα συστήματα αποτελούν την επιτομή της πράσινης και βιώσιμης λύσης θέρμανσης, καθώς μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περιορίζοντας την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Αποτελούν κυρίαρχο παράγοντα στην «μάχη» ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
 2. Οικονομικά & αποδοτικά: Παρά την δυνητικά υψηλότερη αρχική επένδυση, τα ηλιοθερμικά συστήματα προσφέρουν σημαντική μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους. Αξιοποιούν τους δωρεάν και άφθονους πόρους της ηλιακής ενέργειας, οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
 3. Ενεργειακή ανεξαρτησία: Με την εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων, άτομα και οργανισμοί μετριάζουν την εξάρτησή τους από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό, με τη σειρά του, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία για τους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές.
 4. Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας: Η ηλιακή ενέργεια είναι ένας ανεξάντλητος και σταθερά αξιόπιστος πόρος, καθιστώντας τα ηλιοθερμικά συστήματα μια αξιόπιστη επιλογή για την αντιμετώπιση ποικίλων απαιτήσεων για τις ανάγκες θέρμανσης.
 5. Χαμηλή συντήρηση: Τα ηλιοθερμικά συστήματα φημίζονται για τις ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησής τους, που χαρακτηρίζονται από έλλειψη κινούμενων εξαρτημάτων αλλά και την αποδεδειγμένη φήμη τους για υψηλή ανθεκτικότητα.

Γιατί να επιλέξετε συστήματα ηλιοθερμίας;

Η απόφαση να τοποθετηθούν συστήματα ηλιοθερμίας μπορεί να δικαιολογηθεί από μια σειρά κρίσιμων παραγόντων, όπως:

 1. Βιωσιμότητα: Η επιλογή ηλιοθερμικών συστημάτων υπογραμμίζει τη δέσμευση για μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος και συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο και περιβαλλοντικά ουδέτερο μέλλον.
 2. Εξοικονόμηση κόστους: Με την πάροδο του χρόνου, τα ηλιοθερμικά συστήματα αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, αντισταθμίζοντας αποτελεσματικά την αρχική επένδυση σας.
 3. Ενεργειακή απόδοση: Τα συστήματα ηλιοθερμίας χαρακτηρίζονται από την υψηλή απόδοση μετατροπής ενέργειας, διασφαλίζοντας ότι ένα σημαντικό μέρος της δεσμευόμενης ηλιακής ενέργειας μετατρέπεται απρόσκοπτα σε χρησιμοποιήσιμη θερμότητα, καθιστώντας ως την πλέον ενεργειακά αποδοτική επιλογή.
 4. Κρατικές επιδοτήσεις & οικονομικά κίνητρα: Πολλές κυβερνήσεις προσφέρουν μια σειρά κινήτρων και εκπτώσεων που έχουν σχεδιαστεί για να συμβάλλουν στην εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων θέρμανσης, όπως το επιδοτούμενο πρόγραμμα «αλλάζω θερμοσίφωνα» ή το «εξοικονομώ για επιχειρήσεις» Αυτά τα οικονομικά κίνητρα, ενισχύουν περαιτέρω στην ελκυστικότητα των ηλιοθερμικών συστημάτων κάνοντας τα προσιτά για τον οποιοδήποτε.

Προβολή όλων των 3 αποτελεσμάτων