διαφορές αντλιών θερμότητας

Με μία πληθώρα προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης να βρίσκονται ήδη σε ισχύ πολλοί έχουν σκεφθεί την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με ένα ενεργειακά αποδοτικότερο, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας και κατ΄ επέκταση χρημάτων. Ας γνωρίσουμε λοιπόν ένα από τα δημοφιλέστερα συστήματα θέρμανσης, τις αντλίες θερμότητας και να κατανοήσουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο βασικών κατηγοριών, των αντλιών θερμότητας τύπου split και των αντλιών τύπου μονομπλόκ.

Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι η αντλία θερμότητας είναι μια συσκευή θέρμανσης και ψύξης η οποία χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια σαν πηγή τροφοδοσίας.  Είναι ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια για να μεταφέρει θερμότητα μια πηγή ενέργειας (αέρας, νερό, έδαφος) σε ένα χώρο. Σε επόμενο άρθρο θα επεξηγήσουμε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας μιας αντλίας θερμότητας και πως θα επιλέξετε την κατάλληλη αντλία θερμότητας για το σπίτι σας.

Οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται ενεργειακά αποδοτικότερες, για τις ανάγκες θέρμανσης ενός κτηρίου, σε σχέση με ένα παραδοσιακό σύστημα καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως ένας λέβητας πετρελαίου ή αερίου. Αυτό κατά βάση συμβαίνει επειδή οι αντλίες θερμότητας μεταφέρουν θερμότητα αντί να την παράγουν εξ αρχής.

Επιπλέον έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη, καθιστώντας τις ως μια ευέλικτη λύση για τις ανάγκες μας τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και για τους θερινούς μήνες το έτους.

Πλεονεκτήματα αντλιών monoblock

Ας δούμε τώρα τις δύο κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι αντλίες θερμότητας αναφορικά με τον τύπο εγκατάστασης τους σε αντλίες τύπου μονομπλόκ (monoblock) και αντλίες διαιρούμενου τύπου (split).

Αντλίες θερμότητας μονομπλοκ De Dietrich MODENA

Αντλία θερμότητας μονομπλόκ

Μια μονομπλόκ αντλία θερμότητας είναι μια ενιαία μονάδα μέσα στην οποία εμπεριέχονται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για τη λειτουργία της, συμπεριλαμβανομένου του συμπιεστή, του εξατμιστή και του συμπυκνωτή. Τα κύρια πλεονεκτήματα μιας αντλίας θερμότητας monoblock περιλαμβάνουν:

  • Απλότητα, οι αντλίες θερμότητας monoblock είναι εύκολο να εγκατασταθούν και να συντηρηθούν σε σχέση με μια αντλία split καθώς όλα τα εξαρτήματα «στεγάζονται» σε μια ενιαία μονάδα.
  • Εξοικονόμηση χώρου, καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο σε σχέση με μια αντλία split.
  • Οικονομικά αποδοτικές, γενικά είναι φθηνότερες από τις διαιρούμενες αντλίες θερμότητας.

Πλεονεκτήματα αντλιών διαιρούμενου τύπου (split)

αντλίες θερμότητας split

Διαιρούμενη (split) αντλία θερμότητας

Από την άλλη πλευρά, μια διαιρούμενη αντλία θερμότητας αποτελείται από δύο ξεχωριστές μονάδες, μια εξωτερική μονάδα που περιέχει τον συμπιεστή και τον συμπυκνωτή και μια εσωτερική μονάδα που περιέχει τον εξατμιστή. Τα κύρια πλεονεκτήματα μιας διαιρούμενης αντλίας θερμότητας περιλαμβάνουν:

  • Ευελιξία: Οι διαιρούμενες αντλίες θερμότητας επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την εγκατάσταση, καθώς η εξωτερική μονάδα μπορεί να βρίσκεται πιο μακριά από την εσωτερική, γεγονός που επιτρέπει περισσότερες επιλογές όσον αφορά την τοποθέτηση και το σχεδιασμό.
  • Μεγαλύτερη απόδοση: μπορούν να θερμαίνουν ή να ψύχουν μεγαλύτερους χώρους σε σχέση με τις monoblock. Μπορούν να χειριστούν μεγαλύτερα φορτία θέρμανσης και ψύξης και μπορούν να παρέχουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.
  • Μεγαλύτερος έλεγχος: Επιτρέπουν πιο ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας και μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικές ζώνες ανα κτίριο.

Συνοπτικά, μια μονομπλόκ αντλία θερμότητας είναι μια καλή επιλογή για μικρές έως μεσαίες κατοικίες και επιχειρήσεις, με σχετικά μικρές ανάγκες θέρμανσης και ψύξης, ενώ μια διαιρούμενη αντλία θερμότητας είναι καλύτερη επιλογή για μεγαλύτερα σπίτια και κτίρια με υψηλότερα φορτία θέρμανσης και ψύξης.

Εάν έχετε ένα μικρό έως μεσαίο σπίτι ή επιχείρηση με σχετικά χαμηλές ανάγκες θέρμανσης και ψύξης, μια αντλία θερμότητας monoblock είναι μια καλή επιλογή. Είναι εύκολη στην εγκατάσταση, τη συντήρηση και καταλαμβάνει λιγότερο χώρο. Επιπλέον, είναι γενικά λιγότερο ακριβή από μια διαιρούμενη αντλία θερμότητας. Ωστόσο, εάν έχετε ένα μεγαλύτερο σπίτι ή κτίριο με υψηλότερα φορτία θέρμανσης και ψύξης, μια διαιρούμενη αντλία θερμότητας είναι μια καλύτερη επιλογή. Επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την εγκατάσταση, παρέχει μεγαλύτερη απόδοση, πιο ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας και μπορεί να χειριστεί με άνεση μεγαλύτερα φορτία (θέρμανσης και ψύξης).

Διαβάστε πως θα προετοιμάσετε το σπίτι σας για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.

Τελειώνοντας, πρέπει να αναφερθεί ότι στην επιλογή του κατάλληλου τύπου αντλίας θερμότητας για το κτίριο σας είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός ενεργειακού επιθεωρητή ή μηχανολόγου ο οποίος αξιολογώντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο αντλίας θερμότητας.